Många undrar varför deras silversmycke blivit gult/ändrat färg.

Äkta silver mörknar med tiden. För vissa snabbare än andra. Oftast kallas det här för att silvret oxiderar. Våra smycken avslutas efter finish med en behandling som ska hålla smycket fri från oxidering längre. Oxideringen är först en gulaktig yta på silvret som sedan övergår till en mörkare färg.

Det här sker pågrund av att silvret har kommit i kontakt med svavel, mineraler och salter. En del människor utsöndrar de här ämnena mer än andra, därmed sker en sulfideffekt snabbare. Svavel finns också i luften, en del maträtter, i gummisnoddar, cigarettrök och i vissa material. 

Tyvärr är detta svårt att undvika men det fantastiska med silver är att det finns en del knep för att bevara silvret rent längre och hjälpmedel som tar bort sulfidbeläggningen helt. Hos oss på BYEK Jewellery kan du köpa Silver Clean som är ett bad för smycken i silver. Det är enkelt att använda, fungerar utmärkt och varar länge. Silver Clean finner du bland Övrigt.

Ett smycke är svårt att bevara helt repfritt. Repor syns alltid tydligast på ett nytt smycke, men med tiden jämnar dessa repor ut sig och syns mindre. Dina smycken ska användas flitigt, de blir bara vackrare vid användning. Men då och då kan det vara bra att lämna i dina smycken på översyn och tvätt i ultrabad. Detta rekommenderar vi att göra cirka en gång om året. Smuts och beläggning som fastnat i små springor kan vara svårt att få rent själv men det går bra att försöka genom att använda en mjuk tandborste, varmt vatten och lite diskmedel. Torka av med en mjuk trasa.

Nedan listar vi några tips och råd för att bevara ditt smycke fint länge.

  • Förvara ditt smycke i tillhörande ask när du inte använder det.
  • Förvara det inte tillsammans med andra smycken. Både silver och guld är relativt mjuka material som kan skadas och repa varandra.
  • Utsätt inte ditt smycke för direktkontakt med makeup, parfym eller liknande. Ta på smycket en stund efter.
  • Undvik onödigt slitage genom att ta av ditt smycke vid bad, disk, träning, trädgårdsarbete osv.
  • Bada inte med ditt smycke i salt eller klorerat vatten, varken silver eller guld!
  • Ta alltid av ditt smycke innan läggdags så att det slipper utsättas för onödigt hårt slitage.
  • Torka av ditt smycke med en BYEK putsduk efter varje användning så att det blir rent från smink, hudfett, smuts etc.